HTML

Hogyan nézzünk focivébét?

Civil sportélmények kizárólag szubjektív köntösben egy gyakorló sportriportertől.

Friss topikok

  • bsteve: Láttátok a focivb egyik legjobb videóját? :DDD öltöny mez, gorilla és tehén a pályán :D www.youtub... (2010.07.26. 01:03) A többiek

Linkblog

Alapfogalmak

2010.06.29. 10:00 Topor

A mai rész tulajdonképpen az első kellett volna legyen, hiszen, ahogyan azt a bölcsek mondják, kizárólag a megfelelő alapokra lehet tartós, biztonságos épületet emelni. Nincsen ez másként a tudással sem, ahhoz, hogy egy focimeccs legapróbb részletében is megtaláljuk az örök gyönyörűséget, ismernünk kel az alapfogalmakat.

Pálya. Egy olyan füves rét, amit krétával körülrajzolnak, hogy más bandák lássák, az már nem az ő területük. A pályán huszonkét ember és három további személy (Bíró) tartózkodhat egyszerre. Ez a szám csökkenhet, ezt hívjuk kiállításnak, és nőhet is, ezt hívjuk tömegverekedésnek. A pálya elég nagy ahhoz, hogy a játékosok elférjenek rajta és még legyen elég területük futkosni is, ilyen tekintetben nagyon hasonlít a játszótérhez. Más tekintetben is.

Labda. Igen, tulajdonképpen e nélkül nehéz lenne bármit is kezdeni a pályán. A labda az, amit a huszonkét játékos jó esetben kilencven percig kerget, néha teljesen összefüggéstelenül és ami a várnál sokkal ritkábban landol rendeltetési helyén, a kapuban…de erről később. A labdát hosszú ideig rabok varrták apró bőrdarabokból, mára az elítéltek is munkanélkülivé váltak a kínai tömegtermelésnek köszönhetően, azonban annyi mindenképpen az utóbbi évek fejlődésének pozitív hatásai közé sorolható, hogy évi több ezer szarvasmarha tarthatja meg életét a műanyagok térhódításának köszönhetően. A labda legrosszabb tulajdonsága, hogy pattog, illetve az sem válik előnyére, hogy igen nehezen irányítható, ezért kizárólag szakavatott lábak hatására válik élvezhetővé a vele folytatott intim viszony.

Kapu. A kapu az a terület, amely környékén a lehető legkevesebbet tartózkodik a Labda. Egy ember közvetlenül őrzi (Kapus), és további tíz fő felelős azért, hogy a fent említett műanyaggolyó még véletlenül se találja el a kapufák által határolt területet. A kapufák szerepe jelentősen felértékelődhet, amikor a labda eltalálja őket, ez hívjuk….kapufának. Kettő van belőle, mindkét csapatnak egy-egy kapu jár, és, hogy ne nőhessen túlzottan a szívükhöz, háromnegyed óránként cserélnek. A legtöbb mérkőzésen észre sem vennénk, ha nem lenne ott.

Játékidő. A játékidő általában kilencven perc, ami szinte teljesen megegyezik egy átlagos mozifilm hosszával. Sokak szerint ez nem véletlen. Ezen másfél óra alatt kellene a Pályán lévő Játékosoknak a Labdát eljuttatni a Kapuba. Mondanom sem kell, hogy ez igen ritkán következik be, ezért a foci feltalálói kitalálták, hogy különleges esetekben hosszú kínhalálra ítélik a nézőket és elnyújtják a történet szereplőinek szenvedését. Na ez a Hosszabbítás. Erről többet nem is írnék, aki idáig eljut, az már haladó és pontosan tudja, mi előzte meg a dolgot. A kilencven perc alatt elvileg minden Játékosnak el kellene fáradnia, ám gyakran láthatjuk, hogy ők mindenféle furmányos ötlettel próbálják meg elodázni ezt a végeredményt – földön fekve, két térdet átkulcsolva zanzává nyomorított arccal fetrengés, vitatkozás, gesztikulálás, majd bratyizás a Bíróval, Labda messzire rúgása (még kifinomultabb, amikor „véletlenül” elpattan tőlük a Szer és össze kell szedni), a lehetőségek tárháza végtelen. A lényeg: valahogy kihúzni.

Bíró. Elvileg emberi személy, ezért a következő részben lenne a helye, ám a közismert mondás alapján, miszerint a Bíró a Pálya tartozéka, ezúttal itt szerepeltetem. A Bíró teljesen felesleges személy a Pályán, azért van, hogy megakassza a Játékosok akcióit és gondoskodjon arról, hogy a több ezer nézőnek legyen alapos oka bosszankodni, ezáltal feles energiáit levezetni. Ebből is látszik, hogy a Bíró sokkal inkább szociológiailag fontos tényező, hatása nézők millióira jelentős immár sok-sok évtizede. A Bírók kiválasztásánál figyelembe kell venni néhány alapkövetelményt. A teljes intolerancia és aszociális viselkedés elvárt, ha ehhez esetleg társul egy jó adag egocentrikus cezarománia, akkor az már kiemelheti az egyént a kiválasztandók tömegéből. A Bíró nem lehet túlzottan értelmes, mert egyszerűen kilógna a Játékosok közül és azok nem tekintenék partnernek. Jó, ha a Bírónak nincs semmi szégyenérzete és lehetőleg legyen teljesen süket, mert ez nagyban elősegíti a folyamatos inzultusok elviselését.

Most már ismerjük a foci alapfogalmait, következő részünkben részletesen kitérünk a Játékosokra, posztonként elemezve őket és fajtájukat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toporcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr482116296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása